Rollenbaan kopen? Wat is een rollenbaan?

Wilt u een rollenbaan kopen? Maar wat is een rollenbaan eigenlijk? Lees onze tips!

Graag helpen wij u op weg met onderstaande tips en tricks om u te helpen bij de keuze voor de juiste rollenbaan, waar u op moet letten als u een rollenbaan wilt gaan kopen en wat wordt nu eigenlijk bedoeld met termen als roldeling en waar staat bijvoorbeeld baanbreedte precies voor.

Wij hope u met onderstaande informatie hiermee een heel eind op weg te helpen, maar heeft u vragen, opmerkingen of wilt u daadwerkelijk overgaan tot de koop van een rollenbaan, informeer zeker even bij ons want wij helpen u graag verder.

stalen rollenbaan

Inleiding:

Dit artikel is gemaakt met het doel om u tips en adviezen te geven. Dus denkt u na over uw logistiek of wilt u al een rollenbaan kopen, maar dit geldt evenzo goed voor wieltjesbanen, lees dan zeker even verder. Het zal u van pas komen om uw vragen rondom het kopen van rollenbanen te beantwoorden en om mogelijk verkeerde beslissingen te voorkomen.

Rollenbaan kopen -Inhoud:

  1. Inleiding
  2. Rollenbaan zo'n simpel product?
  3. Waar beginnen we?
  4. Rollenbaan Terminologie.
  5. Baanbreedte
    >Roldeling
    >Baanlengte
    >Baanhoogte
    >Roldiameter
    >Afschot
  6. Opstelling van de baan of  meerdere banen als transportsysteem?
  7. Lay-out van de opstelling
  8. Resumé
  9. Accessoires voor de rollenbanen.
    >De eindaanslag
    >De zijgeleiding
    >De profielafscherming

Rollenbaan (of toch rollerbank)  zo'n simpel product?

Een rollenbaan kopen lijkt zo eenvoudig. Een simpel product, neem een frame met een paar losse rollen ertussen, hoe moeilijk kan het zijn? Nou, er komt toch wel wat meer bij kijken om het op rolletjes te laten lopen.

Maar laten we met de eerste vraag beginnen, hoe eenvoudig die ook lijkt, wat is een rollenbaan? Eigenlijk kunnen we daarover heel kort zijn. Feitelijk is het natuurlijk niet meer dan een stalen of aluminium frame met daar een  paar losse rollen tussen gemonteerd. Deze rollen kunnen bijvoorbeeld bestaan uit kunststof, staal, RVS of aluminium, afgestemd op het product wat getransporteerd moet worden of de omgeving waar de baan wordt opgesteld. De rollenbaan of door sommigen ook wel een rollerbaan genoemd is één van de meest toegepaste componenten binnen de logistiek om een transportprobleem op te lossen, of om de werkomstandigheden en daarmee mogelijk de productiviteit te verbeteren.

Maar als het zo simpel was dan waren we natuurlijk al klaar met onze tips en tricks, om het zo maar even te noemen, over de rollenbanen. Want er komt wel degelijk meer bij kijken en u zult niet de eerste zijn die bij de aankoop van één of meerdere rollenbanen een fout maakt waardoor het beoogde doel niet wordt bereikt of erger u krijgt alleen maar problemen. Terwijl de rollenbanen natuurlijk over het algemeen juist ingezet worden om een probleem op te lossen of om de logistiek te verbeteren.

 

rollenbanen wat u allemaal kopen rollenbaan opstelling

Tijd dus voor wat uitleg over rollenbanen in het algemeen en waar u op moet letten. Zelf ben ik meer dan 35 jaar actief in de transporttechniek en heb dan ook heel veel praktijk voorbeelden gezien. Rollenbaan opstellingen waarbij het heel goed werkt, maar helaas ook minder fraaie situaties, dus een rollenbaan kopen? Ik of een collega helpen u graag.

Maar eerst misschien leuk om even een korte introductiefilm (slechts 1 minuut 20") over de kunststof rollenbanen te bekijken.

 

Terug naar inhoudsopgave.

Waar beginnen we?  Hoe ziet het te transporteren product eruit!

Wilt u meerdere rollenbanen of slechts één rollenbaan kopen,  of toch een wieltjesbaan? Voor u hier verder over nadenkt, brengt in kaart wat u wilt gaan transporteren. Dit lijkt een schot voor open doel, maar de praktijk leert anders. Er wordt al snel naar een doos of krat gekeken met de opmerking “die moet over de baan”. Alleen als er dan een rollerbaan staat, dan blijkt toch helaas dat er “ook nog een kleinere doos over moet, of juist een grotere”. Even een rollenbaan kopen bleek dan toch niet zo simpel, de meeste pakketten blijken in de praktijk ineens toch zwaarder dan zo “even over de duim” gedacht en dan beginnen de problemen.

Zorg dus in ieder geval voor beantwoording van de volgende vragen over de te transporteren producten:

  1. Wat is de lengte van het kleinste product.
  2. Bepaal ook de lengte van het grootste product.
  3. Hoe breed is het kleinste product.
  4. Wat is de breedte van het grootste product.
  5. Bepaal het minimale en het maximale gewicht van de producten.
  6. Hoe ziet de onderzijde eruit van het product. (vlak, met rasterbodem, opstaande rand of bijvoorbeeld lengte dragers)
  7. Is het product stevig, of is het bijvoorbeeld een zak. Bij dat laatste kunt u sowieso het transport over een rollenbaan of wieltjesbaan eigenlijk wel vergeten. Dit zal nooit tot een goed transport kunnen leiden. Kies in zo’n geval bijvoorbeeld voor een transportband (bandtransporteur).

product onderzijde rolbatech

Al u dit op de juiste manier inzichtelijk heeft is de eerste belangrijke stap van de juiste rollenbaan kopen genomen.

Terug naar inhoudsopgave.

Rollenbaan Terminologie.

Voor we verder gaan met het bepalen van de rollenbaan en de opstelling is het natuurlijk van belang enkele veel gebruikte termen toe te lichten. Sommige termen lijken natuurlijk heel logisch, maar ook daar kan al snel een klein addertje onder het gras zitten.

Baanbreedte:

Om met een “addertje te beginnen”, de term baanbreedte lijkt ool al zo eenvoudig. Hiermee wordt feitelijk de breedte bedoeld tussen de rollenbaanprofielen, de nuttige breedte dus. Vaak wordt echter  gedacht aan de uitwendige breedte van de baan. Gaat u een rollenbaan kopen, dan ligt hier dus een foute keuze van de breedte van de rollenbaan op de loer. Zelfs bij sommige leveranciers wordt dit onjuist gebruikt. Let dan ook op dat u altijd vraagt naar de nuttige baanbreedte en daarnaast de totale of uitwendige baanbreedte.

Voor het gemak gebruiken wij verder in dit verhaal de term baanbreedte zoals dit hoort d.w.z. de nuttige breedte, dus de afstand tussen de rollenbaanprofielen.

baanbreedte rolbatech

Terug naar inhoudsopgave.

Roldeling:

Heel belangrijk bij de keuze om te bepalen welke rollenbaan er nodig is wordt gevormd door de roldeling. Deze term staat voor de afstand tussen 2 rollen, gemeten van as naar as.  De roldeling oftwel de hart op hart maat van 2 rollen, wordt over het algemeen in millimeters aangegeven bij de rollenbanen. Veel gebruikte roldelingen daarbij zijn de maten 75 mm, 100 mm of 125 mm. Maar voor bijvoorbeeld pallet rollenbanen gaat het al snel om maten als 150 mm tot 250 mm. Heeft u een kleiner product dan kunt u ook nog denken aan de kleinste roldeling van 62,5 mm. Deze kleinste roldeling is dan gebruikt bij rollen met een diameter van 50 mm. Wanneer de producten nog kleiner zijn dan is er uiteraard nog de keuze voor rollenbanen voorzien van rollen met een kleinere diameter van bijvoorbeeld Ø 20 mm (mini-rollenbanen) of Ø 30 mm (midi-rollenbanen).

Om de juiste roldeling te kunnen bepalen komt één van de bij het productafmetingen bepaalde gegevens erg van pas. Het is namelijk een feit dat om een goed transport van het product te hebben, dit product door minimaal 3 rollen tegelijk moet worden gedragen. Als dat meerdere rollen zijn is dat natuurlijk geen probleem, behalve dan misschien de prijs voor de rollenbaan die dan iets hoger is dan nodig. Maar minder rollen mag in geen geval. Het product kan dan namelijk enorm gaan hobbelen en zelfs blijven steken achter een rol.

De juiste roldeling bepaalt u met een eenvoudig rekensommetje t.w. u neemt van het kleinste product de transportlengte en deelt deze vervolgens door 3 (van drie rollen).

Als voorbeeld nemen we een doosje met een lengte van 400 mm, gedeeld door 3 geeft dit een uitkomst van 133,33 mm. Voor een goed transport moet dan een deling van maximaal 125 mm gekozen worden. (100 mm of 75 mm zijn dan uiteraard ook prima).

roldeling rolbatech

Terug naar inhoudsopgave.

Baanlengte:

De baanlengte is natuurlijk wat eenvoudiger, dit is simpelweg de benodigde lengte van het traject dat u wilt overbruggen. Wel kan het hierbij nodig zijn om te bepalen of het een vaste opstelling wordt, dus één die langere tijd zo blijft staan, of dat u deze geregeld wilt op en afbreken of verplaatsen.

harmonica rollenbaan rollenbaan webshop_02

 

 

Met name voor dat laatste zijn er ook nog oplossingen in de vorm van flexibele rollenbanen (ook wel harmonica rollenbanen genoemd). Dit type baan is namelijk flexibel in lengte en veelal geleverd inclusief ondersteuningen met wielen. Dus eenvoudig te verplaatsen en naar willekeurige lengte uit te trekken. U ziet het wellicht al, even een rollenbaan kopen geeft toch al wat meer stof tot nadenken en heeft u misschien met een flexibele rollenbaan al direct een veel betere keuze gemaakt.

Kijk voor aanvullende info eventueel even naar het volgende korte introductiefilmpje van ons YouTube kanaal:

Maar waarom niet altijd een harmonica rollenbaan  / flexibele rollenbaan kopen zult u zich misschien afvragen? Dat is eigenlijk voornamelijk een prijskwestie. De harmonica banen zijn namelijk toch met een ander doel ontwikkeld en zijn om die reden ook wat hoger in prijs. Maar zoals gezegd misschien is het voor uw situatie juist wel een ideale toepassing, dan is die hogere prijs natuurlijk ondergeschikt.

Terug naar inhoudsopgave.

Baanhoogte:

De baanhoogte is zoals het woord al aangeeft de hoogte van de rollenbaan. Let op dat bedoeld wordt de afstand van de bovenzijde van de werkvloer tot de bovenzijde van de rollen.

Over het algemeen zal dit ca. 700 mm zijn als ideale werkhoogte. Ook hierbij is het natuurlijk van belang of er aan de baan gewerkt moet worden (hou dan rekening met de Arbo regels) of dat er sprake is van alleen maar transport.

Kies in ieder geval altijd voor ondersteuningen die in hoogte te verstellen zijn. Dit omdat in de praktijk toch vaak nog wat bijgesteld moet worden of dat de werkhoogte toch anders uitvalt.

Terug naar inhoudsopgave.

Roldiameter:

De diameter van de rollen, ook wel roldiameter genoemd, is zeer uiteenlopend. Voor dit artikel beperken we ons tot de rollen die gebruikt worden binnen de lichtere logistiek, zoals magazijnen, productie ruimtes etc.. De grotere rollen komt u tegen in de zware industrie, maar ook op vliegvelden voor bijvoorbeeld de luchtvrachtpallets.

Wij beperken ons voor dit moment tot rollen met een maximale diameter van Ø 90 mm, tot deze maat kunt u al veel soorten rollenbanen kopen.

Een min om meer gestandaardiseerde roldiameter is Ø 50 mm. Dit is dan ook de meest voorkomende uitvoering bij de rollenbanen.

Is er sprake van kleinere of zelfs hele kleine producten dan zijn worden vaak diameters als Ø 30 mm of zelfs Ø 20 mm. Voordeel van deze kleine rollen is uiteraard dat ze ook dicht op elkaar gemonteerd kunnen worden. (bij rollen van Ø 20 mm is dan ook een roldeling van slechts 25 mm mogelijk).

Wanneer sprake is van zwaardere goederen wordt over het algemeen ook uitgeweken naar grotere roldiameters. Zo worden van Ø 60 mm bij zogenaamde middelzware rollenbanen toegepast  en rollen van Ø 80 of  Ø 90 mm bij zwaardere banen voor o.a. het transport van pallets.

Kleine tip, wilt u zelf rollenbanen maken? Dat is uiteraard ook een goede mogelijkheid als het om wat meer speciaal werk gaat. De losse rollen kunt u ook in diverse uitvoeringen en maatvoeringen verkrijgen waarbij wij de losse rollen zelfs helemaal voor u op maat kunnen leveren.

roldiameter rolbatech

Terug naar inhoudsopgave.

Afschot:

Afschot ook zo’n leuke kreet in de transporttechniek. Hiermee wordt eigenlijk bedoeld onder welke hellingshoek de rollenbanen worden geplaatst. Veel rollenbanen worden namelijk onder een hellingshoek geplaatst om gebruik te maken van de zwaartekracht. Want niets is natuurlijk mooier dan dat het pakket of doos aan het begin op de baan wordt geplaatst en dat deze zonder verder energieverbruik aan het einde van de baan aankomt. Hier is dan natuurlijk wel de juiste hellingshoek of afschot voor nodig.

Veel wordt hierbij bepaald door het gewicht van het product. Hoe hoger het gewicht hoe minder de hellingshoek, dit om te hoge snelheden aan het einde van de baan te voorkomen.

Vaak moet zelfs in de praktijk, wanneer de rollenbanen worden geplaatst, nog even worden getest om tot de juiste afstelling te komen. Over het algemeen zal sprake zijn van een hellingshoek van 1-5% oftewel een afschot van 1 tot 5 centimeter per strekkende meter rollenbaan. Het zal duidelijk zijn dat zeker bij langere trajecten het van groot belang is om te bepalen op welke hoogte de rollenbanen moeten starten om toch nog op de gewenste eind-hoogte te eindigen. Denk hierbij natuurlijk ook aan de hoogte verstelling van de steunen zodat die toereikend zijn voor de gewenste opstelling.

Tot zover even een korte introductie in enkele termen die voorkomen in de transporttechniek als het gaat om rollenbanen.

Terug naar inhoudsopgave.

Opstelling van de rollenbaan of meerder banen als transportsysteem?

Laten we verder gaan met het bepalen van de juiste baan, u wilt tenslotte graag informatie over het hoe en wat bij het rollenbaan kopen.

U weet natuurlijk wel waar u de rollenbaan of -banen neer wilt gaan zetten, maar om toekomstige problemen te voorkomen zijn er toch een paar aandachtspunten. Want, staan de banen gewoon binnen, of staan ze in een vochtige omgeving? Wat is de temperatuur waar de banen staan, of is er sprake van een omgeving waar geen statische elektriciteit mag voorkomen?

Zo maar even een paar zaken om bij stil te staan.  Let er in ieder geval op dat de rollen zijn voorzien van kogellagers. Goedkope banen worden soms nog geleverd met glijlagers of busjes, maar dit is vragen om moeilijkheden. De kogelgelagerde rollen hebben een veel langere levensduur en zijn over het algemeen zelfs levensduur gesmeerd. U heeft hier dus geen omkijken naar.

Is het vochtig dan moet er echter ook nog even extra aandacht zijn voor het soort lager. Een veel gebruikte oplossing is dan het lager te voorzien van RVS kogels, klein detail maar op middellange termijn voorkomt dit grote ergernis en extra investeringen.

Is er sprake van veel stof? Ook dan kan een extra afdichting het lager een veel langere levensduur geven. Hetzelfde geldt als er sprake is van hoge temperaturen, geef dit even aan bij uw leverancier.

ESD (Statische elektriciteit)

Een veelvuldig niet onderkend aandachtspunt is de statische elektriciteit. Als bijvoorbeeld een rollenbaan is opgesteld in een omgeving waar computers worden geassembleerd of andere omgevingen waar geen ESD (electrostatic discharge = elektrostatische ontlading) mag voorkomen. Dan is het af te raden om rollenbanen met kunststof draagrollen te gebruiken. De kunststof rollen kunnen namelijk, hoe weinig ook, een statische lading opbouwen. Advies is dan ook om in zulke situaties altijd te kiezen voor banen met stalen draagrollen (let op, dus ook kogellagers met stalen behuizing).

Terug naar inhoudsopgave.

Lay-out van de opstelling.

Bent u er nog? Even doorbijten nog, we schieten al lekker op. We hebben inmiddels bepaald welk product we gaan transporteren, we hebben aandacht besteedt aan de omgeving van de totale opstelling, dan komen we nu toe aan de opstelling zelf, oftewel de lay-out.

Is het één rollenbaan van 2 of 3 meter, dan kunt u wel zonder, maar praten we toch over wat langere trajecten, maak dan altijd een (kleine) opstellingstekening of lay-out tekening.

Een eenvoudige schets kan al wonderen doen zeker als er sprake is van een traject waarbij er bochten worden gecombineerd met rechte secties. Dan wordt er namelijk ook direct duidelijk waar er rollenbaansteunen geplaatst moeten worden en of er eventueel nog andere accessoires, zoals een eindaanslag of zijgeleiding, nodig zijn.

steunplaatsing rollenbaan webshop

Maar zeker zo belangrijk, u kunt met de schets ook de juiste werkhoogtes bepalen. Het juiste afschot van de opstelling (zoals we eerder in dit artikel hebben uitgelegd) en dan met name om te kunnen bepalen of u aan het einde van de baan wel op de gewenste hoogte uitkomt.

Maak dus altijd, hoe eenvoudig ook, een schets of tekening en u zult daar altijd plezier van hebben. Groot voordeel van een tekening of schets is dat u deze bij uw leverancier neer kunt leggen voor een stukje advies en om een aanbieding te laten maken. De tekening of schets voorkomt misverstanden en dus mogelijk extra kosten.

trajectplanning rollenbaan webshop

Terug naar inhoudsopgave.

Resumé:

Inmiddels bent u al een heel eind gevorderd met uw kennis rondom de rollenbanen en is het misschien tijd om over te gaan tot aankoop van de rollenbanen of om een offerte aan te vragen. Maakt u gebruik van ons offerte formulier dan komen veel van bovenstaande onderdelen vanzelf weer aan bod en kunt u het aanvraagformulier op eenvoudige wijze invullen.

Voor de volledigheid nog eenmaal alles kort op een rijtje:

  1. Leg alle uitgangspunten vast van van het soort product dat u wilt transporteren.
  2. Aan de hand van de producten wordt de roldeling (lengte product gedeeld door 3) van de rollenbaan bepaald.
  3. Hoe breed moet de rollenbaan worden, bepaal de nuttige baanbreedte (minimaal zo breed als het breedste product).
  4. Wat is de werkhoogte, de starthoogte etc., kijk wat de baanhoogte (aan het begin en het einde van het traject) moet worden.
  5. Bepaal het afschot gecombineerd met de gewenste baanhoogte. (denk aan het gewicht).
  6. Maak een keuze in de rollen, staal of kunststof (denk hierbij aan gewicht, vocht, stof etc.)

Komt u er niet uit, vraag het aan uw leverancier, ook wij helpen u graag.

Terug naar inhoudsopgave.

Accessoires voor de rollenbanen:

Graag wil ik dit artikel nog besluiten met het onder de aandacht brengen van een aantal accessoires die het werken met de rollenbanen kunnen verbeteren en zelfs veiliger maken. Een rollenbaan kopen doet u dan ook het beste direct met de juiste accessoires, het bespaart u kosten en de banen zijn over het algemeen ook direct en beter inzetbaar.

De Eindaanslag:

Een veel voorkomende accessoire is de eindaanslag. Deze opzich natuurlijk logische accessoire kan het werken aanzienlijk verbeteren. Hoe vaak in de praktijk dit onderdeel niet is vergeten en dan zie je dat er maar een balkje of de baan wordt gelegd of een stok tussen de rollen gestoken. Terwijl juist de eindaanslag de baan veiliger maakt, maar juist ook, als voorbeeld,  een wegklapbare variant het werken met de rollenbanen verbeterd. Weg dus met die balk of stok, direct een eindaanslag laten monteren. Gaat u meerdere rollenbanen gebruiken, maak dan aan uw leverancier even duidelijk hoe de opstelling wordt, vaak kunnen zij de eindaanslag dan al voor u monteren.

rollenbaan eindaanslag vast rollenbaan webshop_02

Terug naar inhoudsopgave.

De Zijgeleiding:

Veel toegepast in bochten is de zijgeleiding. Niet dat het product uit de bocht zal vliegen, dat zal niet voorkomen omdat de rollen in een rollenbaanbocht in meerdere delen op één as worden geplaatst. Maar veelal wordt een product in een bocht eraf geduwd door een achteropkomend product.

Zijgeleidingen zijn er in diverse varianten leverbaar, van dure kunststof geleidingen die in hoogte verstelbaar zijn. Erg mooi natuurlijk, maar als het niet nodig is, kies dan voor de degelijk geleiding uit U-profiel, direct op het frame van de rollenbanen gemonteerd. Een zeer degelijke en goede geleiding die niet kapot kan en doet waar hij voor bedoeld is. Gaat u een rollenbaan kopen inclusief zijgeleiding, geeft u dan een schets aan uw leverancier, zij kunnen dan direct de voormontage van de zijgeleiding al voor u doen, dit scheelt u een hoop moeite en tijd.

zijgeleiding verstelbaar rollenbaan webshop_03

Terug naar inhoudsopgave.

De Profielafscherming

Veel rollenbaanframes zijn vervaardigd uit keurige, veelal verzinkt stalen, U-profielen. Degelijke, vrijwel onverwoestbare frames, een rollenbaan kopen doet u dan ook voor vele jaren. Als er echter direct naast een baan gewerkt wordt en zeker als de medewerker geregeld tegen de baan moet leunen kan het profiel hinderlijk worden. Scherm het profiel dan ook af met een mooie afwerking in de vorm van bijvoorbeeld kantprofiel of afschermingskappen. Dit hoeft zeker niet al te veel te kosten en is zeer gewaardeerd op de werkplek. U hoeft dit ook niet over het gehele tracé te doen, alleen op de plekken waar de medewerker staat is natuurlijk al voldoende.

accessoire zz100 rollenbaan webshop

Terug naar inhoudsopgave.

 

 

Auteur: Arno de Jonge

Datum Revisie:  17-06-2024